Formål
Forsøgets formål er at måle
fedtindholdet i chips.
Teori
Fedtstoffer, også kaldet lipider,
er en gruppe stoffer der kemisk er sammensat forskelligt. Alle består dog af
grundstofferne: kulstof (C), hydrogen (H) og oxygen (O). Kulbrintekæden,
bestående af C og H, er den mest
gennemgående i lipider, og gør at de er hydrofobe. Den mest almindelige lipider
er triglycerider, også bare kaldet ”fedt” i daglig tale. Triglycerider består
af et glycerolmolekyle og 1-3 fedtsyrer som er bundet sammen med
estherbindinger. Fedtsyrerne kan enten være umættet eller mættet. Umættet
fedtsyrer har en dobbeltbinding mellem to C-atomer på kulbrintekæden og kan
dermed optage H-atomer. Derfor får kulbrintekæden et knæk som gør at umættet
fedtsyrer ikke har en ligeså kompakt struktur og et lavere smeltepunkt. I
modsætning har mættet fedtsyrer ingen dobbeltbindinger og kan derfor ikke
optage yderligere H-atomer, fordi de er ”mættet” med det.
Lipider har mange funktioner i
kroppen. De beskytter organer, isolerer kroppen og nogle hormoner f.eks.
testosteron er opbygget af det. Triglycerider bruges som energilager og alle
cellemembraner er overvejende opbygget af forskellige former for lipider. For
meget mættet fedt kan dog også medfører fedme og alvorlige sygdomme som blandt
andet hjertekarsygdom, fordi det sætter sig på indersiden af kroppens kar.
Fremgangsmåde
1.
En stor håndfuld chips knuses i morteren med
pistillen
2.
Afvej direkte i et tørt bægerglas (nr. 1) ca. 10
gram knust chips nøjagtigt. Noter massen af chips i tabel 1
3.
Hæld 50 ml petroleumsether op i måleglas i
stinkskab og luk for glassets munding med alufolie.
4.
Hæld det afmålte petroleumsether i bægerglasset
(bægerglas nr. 1) med de knuste chips, og omrør blandingen grundigt med en
spatel i 3 min.
5.
Filtrér blandingen gennem glasuld i tragt over i
den koniske kolbe, idet så meget som muligt af chipsmassen holdes tilbage i
bægerglasset. For at få alt petroleumsether overført til kolben presses
chipsmassen med spatelen.
6.
Gentag ekstraktionen med 40 ml petroleumsether,
og filtrér også dette over i den koniske kolbe.
7.
Resterne af chipsene anbringes i en skål i
stinkskab.
8.
Vej et rent bægerglas (bægerglas nr. 2). Massen
noteres i tabel 2. Overfør opløsningen af fedt i petroleumsether til dette
bægerglas.
9.
Anbring bægerglasset med opløsningen af fedt i
petroleumsether i vandbadet (ca. 100˚ C) under udsuget i stinkskabet.
Opløsningen inddampes, indtil der kun er en tyktflydende olie tilbage i
bægerglasset.
10. Bægerglasset
tørres omhyggeligt udvendigt og vejes. Noter massen af bægerglas plus fedt i
tabel 2
Resultater
Resultaterne er for to forskellige
hold med to forskellige slags chips:
Navn på chips
|
Fedtindhold pr. 100 gram
(se gram i
vare-deklarationen)
|
Energiindhold pr. 100 gram
(se kJ i vare-deklarationen)
|
Forventet masse af fedt i 10
gram chips
|
Masse af chips
(g)
|
Hold 2:
Skruer
|
22 gram
|
2000 KJ
|
9,9 gram
|
2,2 gram
|
Hold 3:
Sour cream and onion
|
34 gram
|
2310 KJ
|
10,9 gram
|
3,4 gram
|
Massen af fedt blev fundet ved at
trække bægerglas nr. 2s vægt før fedtstoffet kom i, medbægerglassets vægt med
fedtstoffet fra chips i.
Masse af bægerglas (nr.2)
|
Masse af bægerglas og fedtstof
(g)
|
Masse af fedtstof
(g)
|
106,2
gram
|
107,5
gram
|
1,3
gram
|
Navn på chips
|
Beregnet fedtmasseprocent
|
Fedtmasseprocent ifølge varedeklarationen
|
Hold 2:
Skruer
|
13.13 %
|
22 %
|
Hold 3:
Sour cream and onion
|
22,49 %
|
34 %
|
Diskussion
Alle grupper
havde ikke fået nok fedt i forhold til hvad varedeklarationen sagde. Fejlkilder
ved forsøget kan være at vi ikke fik presset nok af blandingen igennem
glasulden. Der har formeligt også siddet
op af siderne på bagerglasset.
Vi kan ikke
undvære fedt i kroppen, som nævnt tidligere isolere det kroppen og beskytter
indre organer. Der kan være stor forskel på mængden af fedt i dyr og mennesker.
F.eks. hvaler har 70 cm spæk (fedt), hvori mod et insekt nok ikke har særlig
meget.
Fedtenergiprocenten
er procentdelen af energien i chips som kommer fra fedt. Et gram fedt svarer
til 38 KJ. Her er hvad fedtenergiprocenten er ifølge varedeklarationen på skrue
chips:
Det vil sige
at 41,86 % af energien i skrue chips kommer fra fedt. Fedtenergiprocent,
kulhydraternergiprocent og proteinenergiprocent giver dog tilsammen ikke 100%
af den samlet energiprocent. Fibre har også en procentdel. F.eks. 1 gram fibre
giver 8 KJ, bakterier i kroppen nedbryder celloluse (kostfibre) ved hjælp af enzymer.
Dermed kan vi få energi fra kostfibre.
Fedtmasseprocenten
udgør ifølge varedeklarationen 22%. Men heller ikke fedtmasseprocenten,
kulhydratmasseprocenten og proteinmasseprocenten udgør 100% af chipsens samlet
masse. Vand og mineraler udgør også en del.
Det er kun
fedtmasseprocenten der står på varedeklarationen. Det kan være fordi
fedtenergiprocenten er meget højere (41,86%) end fedtmasseprocenten(22%). Producenterne
vil kun skrive det laveste tal på chips posen, fordi folk vil ikke have så
meget fedt, og bliver måske skræmt af høje procenttal.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar