onsdag den 1. februar 2012

Forsøg: Fedt i chips


Formål
Forsøgets formål er at måle fedtindholdet i chips.

Teori
Fedtstoffer, også kaldet lipider, er en gruppe stoffer der kemisk er sammensat forskelligt. Alle består dog af grundstofferne: kulstof (C), hydrogen (H) og oxygen (O). Kulbrintekæden, bestående af C og H,  er den mest gennemgående i lipider, og gør at de er hydrofobe. Den mest almindelige lipider er triglycerider, også bare kaldet ”fedt” i daglig tale. Triglycerider består af et glycerolmolekyle og 1-3 fedtsyrer som er bundet sammen med estherbindinger. Fedtsyrerne kan enten være umættet eller mættet. Umættet fedtsyrer har en dobbeltbinding mellem to C-atomer på kulbrintekæden og kan dermed optage H-atomer. Derfor får kulbrintekæden et knæk som gør at umættet fedtsyrer ikke har en ligeså kompakt struktur og et lavere smeltepunkt. I modsætning har mættet fedtsyrer ingen dobbeltbindinger og kan derfor ikke optage yderligere H-atomer, fordi de er ”mættet” med det.
Lipider har mange funktioner i kroppen. De beskytter organer, isolerer kroppen og nogle hormoner f.eks. testosteron er opbygget af det. Triglycerider bruges som energilager og alle cellemembraner er overvejende opbygget af forskellige former for lipider. For meget mættet fedt kan dog også medfører fedme og alvorlige sygdomme som blandt andet hjertekarsygdom, fordi det sætter sig på indersiden af kroppens kar. 








Fremgangsmåde
1.     En stor håndfuld chips knuses i morteren med pistillen
2.     Afvej direkte i et tørt bægerglas (nr. 1) ca. 10 gram knust chips nøjagtigt. Noter massen af chips i tabel 1
3.     Hæld 50 ml petroleumsether op i måleglas i stinkskab og luk for glassets munding med alufolie.
4.     Hæld det afmålte petroleumsether i bægerglasset (bægerglas nr. 1) med de knuste chips, og omrør blandingen grundigt med en spatel i 3 min.
5.     Filtrér blandingen gennem glasuld i tragt over i den koniske kolbe, idet så meget som muligt af chipsmassen holdes tilbage i bægerglasset. For at få alt petroleumsether overført til kolben presses chipsmassen med spatelen.
6.     Gentag ekstraktionen med 40 ml petroleumsether, og filtrér også dette over i den koniske kolbe.
7.     Resterne af chipsene anbringes i en skål i stinkskab.
8.     Vej et rent bægerglas (bægerglas nr. 2). Massen noteres i tabel 2. Overfør opløsningen af fedt i petroleumsether til dette bægerglas.
9.     Anbring bægerglasset med opløsningen af fedt i petroleumsether i vandbadet (ca. 100˚ C) under udsuget i stinkskabet. Opløsningen inddampes, indtil der kun er en tyktflydende olie tilbage i bægerglasset.
10. Bægerglasset tørres omhyggeligt udvendigt og vejes. Noter massen af bægerglas plus fedt i tabel 2
Resultater
Resultaterne er for to forskellige hold med to forskellige slags chips:
Navn på chips
Fedtindhold pr. 100 gram
(se gram i vare-deklarationen)
Energiindhold pr. 100 gram
(se kJ i vare-deklarationen)
Forventet masse af fedt i 10 gram chips
Masse af chips
(g)
Hold 2:
Skruer 

22 gram

2000 KJ

9,9 gram

2,2 gram
Hold 3:
Sour cream and onion

34 gram

2310 KJ

10,9 gram

3,4 gram












Massen af fedt blev fundet ved at trække bægerglas nr. 2s vægt før fedtstoffet kom i, medbægerglassets vægt med fedtstoffet fra chips i.
Masse af bægerglas (nr.2)
Masse af bægerglas og fedtstof
(g)
Masse af fedtstof
(g)

106,2 gram

107,5 gram

1,3 gram












Navn på chips
Beregnet fedtmasseprocent
Fedtmasseprocent ifølge varedeklarationen
Hold 2:
Skruer

13.13 %

22 %
Hold 3:
Sour cream and onion

22,49 %

34 %
Diskussion

Alle grupper havde ikke fået nok fedt i forhold til hvad varedeklarationen sagde. Fejlkilder ved forsøget kan være at vi ikke fik presset nok af blandingen igennem glasulden. Der har formeligt også siddet  op af siderne på bagerglasset.


Vi kan ikke undvære fedt i kroppen, som nævnt tidligere isolere det kroppen og beskytter indre organer. Der kan være stor forskel på mængden af fedt i dyr og mennesker. F.eks. hvaler har 70 cm spæk (fedt), hvori mod et insekt nok ikke har særlig meget. 
Fedtenergiprocenten er procentdelen af energien i chips som kommer fra fedt. Et gram fedt svarer til 38 KJ. Her er hvad fedtenergiprocenten er ifølge varedeklarationen på skrue chips:



Det vil sige at 41,86 % af energien i skrue chips kommer fra fedt. Fedtenergiprocent, kulhydraternergiprocent og proteinenergiprocent giver dog tilsammen ikke 100% af den samlet energiprocent. Fibre har også en procentdel. F.eks. 1 gram fibre giver 8 KJ, bakterier i kroppen nedbryder celloluse (kostfibre) ved hjælp af enzymer. Dermed kan vi få energi fra kostfibre.

Fedtmasseprocenten udgør ifølge varedeklarationen 22%. Men heller ikke fedtmasseprocenten, kulhydratmasseprocenten og proteinmasseprocenten udgør 100% af chipsens samlet masse. Vand og mineraler udgør også en del. 

Det er kun fedtmasseprocenten der står på varedeklarationen. Det kan være fordi fedtenergiprocenten er meget højere (41,86%) end fedtmasseprocenten(22%). Producenterne vil kun skrive det laveste tal på chips posen, fordi folk vil ikke have så meget fedt, og bliver måske skræmt af høje procenttal.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar